Engeland

In Schotland ligt een papiermolen op de rivier de Don, nabij Aberdeen en wel de Stoneywood Mill, gebouwd in 1770 door James Moir.

Vanaf 1773 werd er papier gemaakt en in 1802 het eerste papier daar met watermerk. Heden ten dage maakt de Stoneywood Mill vooraanstaand papier zoals Conqueror, Curious Collection en  Keaykolour.

In het zuidoosten van Engeland, in de buurt van Canterbury in Kent, ligt de Chartham Mill, uit 1738.

In 1761 werd in Dover, op de rivier de Dour, de Buckland Mill gebouwd. Vroegste bewijs van deze molen was een zwart/wit-foto uit 1770 ( hieronder in het klein, onder de kleuren-afbeelding), met duidelijk een rad te zien. Prachtige plaat. In de Buckland Mill werd in 1638 al papier gemaakt. In 1746 erfde Thomas Horn de molen van de aartsbisschop van Canterbury. 

Ingram Horne was eigenaar en maakte er in 1777 nog met de hand geschept papier. In 1844 en in 1887 brandde de molen af.

Toentertijd lagen er op de Dour 6 papiermolens; alleen die van Buckland bleef over, tot 1887.

Een andere, mooie oude papierwatermolen was die van St. Cuthberts Mill, in Wells, Somerset. Deze molen uit 1736, gelegen op de rivier Axe, maakte handgemaakt papier onder de naam Lower Wookey Mill. Een tijdje, van 1862 tot 1899 heette hij Mendip Mill, naar de omliggende heuvels. In 1899 wordt het Somerset-watermerk voor het eerst gebruikt voor het papier.

De vroegste vermelding van Wookey Hill Mill werd gedaan in het Domesday Book uit 1086; het was toen nog een korenmolen. In 1610 was het een papiermolen en tot op heden wordt er handgemaakt en -geschept papier gemaakt van ruwe katoen en dat allemaal met de oude, originele Victoriaanse machines en werktuigen. 

Het molencomplex werd het Buckingham Palace of the papermills genoemd, vermoedelijk omdat het zo groot was. 

Op de rivier de Axe lagen nog meer papierwatermolens. Er lag de Bleadney Old Mill, die werd gekocht in 1679 en die sinds 1784 papiermolen werd.

Er lag ook nog de Dulcote West Mill, een papierwatermolen sinds 1686 én de Dulcote East Mill, die in 1748 tot papiermolen werd gemaakt door John Hawkins, dit alles met toestemming van de Earl of Warwick. Ik had het iets terug over het Domesday Book uit 1086, hieronder afgebeeld, samen met koning Willem 1.

Dat was in feite een manuscriptverslag van The Great Survey oftewel een Grote Enquête, die koning Willem I, ook De Veroveraar genoemd, liet houden in zijn land. Hij liet in elke gouw, in elk huis, elke gemeenschap de bezittingen opschrijven om ze later contributie of belasting te laten betalen. Tijdens dat grote onderzoek kwam naar voren, dat er in Engeland zo'n 5600 molens lagen. Een eeuw eerder waren er slechts 100 molens geregistreerd. 

Als laatste wilde ik nog een paar schepvormen met watermerk laten zien, die vermoedelijk in de St. Cuthberts Mill werden gebruikt, voor allerlei klanten. Hieronder staan ze. Fraai toch, dat borduurwerk van koperdraad.

Maak jouw eigen website met JouwWeb